Hur går köpprocessen till i Spanien?

By in Okategoriserad with 0 Comments

Hur går köpprocessen till i Spanien?

Att köpa bostad i Spanien kan vara det bästa man någonsin har gjort, men det är viktigt att införskaffa rätt fastighet/er vid rätt område beroende på vad just

du har för ändamål med köpet.

Här kommer vi klargöra hur köpprocessen går till i Spanien och vad som är viktigt att tänka på innan och efter.

 

 

Innan Köpet

Vi brukar säga att det viktigaste innan är att ordna Finansiering, NIE nummer och Tid att komma hit personligen för att känna efter vilken stad och område som passar din situation bäst beroende på vilket ändamål du har med köpet.

Det kan vara att man enbart köper som investering och vill ha så mycket ROI som möjligt eller att man kanske vill bo i bostaden under vinterhalvåret och uthyrningen är sekundär, mer som en positiv överaskning för att täcka bostadens kostnader.

Oavsett vilket ändamål du har och hur du vill köpa (Med utländskt företag, Bilda ett Spansk aktiebolag, privat) så hjälper vi till genom denna fantastiska och spännande resan för att du ska hitta det som passar just dig! Hur går köpprocessen till i Spanien?

 

Finansiering

 

Önskar du finansiering av din bostad av spansk bank som icke resident så går det alldeles utmärkt. Du kommer behöva skicka in en rad olika dokument för att styrka

din återbetalningsförmåga och sedan får ett preliminärt besked om vilken prisklass du kan röra dig med.

Tänk även på att det tillkommer cirka 11% skatter och avgifter på ett bostadsköp i Spanien som är moms , registrering av fastigheten, Notarius Publicus och advokat.

Vid nyproduktion så tillkommer det 14 % Skattet och avgifter.

 

NIE nummer

NIE nummer är ett personnummer för icke residenta i Spanien och behövs för att kunna registrera dig som ny ägare hos Spanska lagfart registret.

När man har bestämt sig för ett objekt och betalar reservationen så ordnar man detta parallellt (Mer om det längre ned).

 

Komma hit och gå på visningar

Detta kanske är den mest självklara delen men vi har valt att skriva om det i vilket fall. Det är oerhört viktigt att vara på plats personligen och känna efter vad som känns rätt och vilket område som är lämpligast för dig.

Du kan alltid skicka ett mail till oss och berätta lite om dig själv samt vad ändamålet med köpet är och vilka kriterier som önskas, så hjälper vi dig att hitta rätt bostad i rätt område.

 

Anlita ett juridisk ombud

Det är väldigt viktigt att anlita en advokat som representeras och bevakar dina intressen under hela köpet. Vi kan självklart rekommendera duktiga och pålitliga advokater om så önskas.

 

Under Köpet

 

Reservations kontrakt och undersökningsplikt

När man väl har bestämt sig för en bostad så kan man oftas som ensam köpare inleda en förhandling med fastighetsägaren.

När man har kommit fram till ett pris som båda parter är nöjda med så brukar fastighetsägaren gå med på en reservations summa mellan 3000-6000€ euro kontant för att ta bort bostaden från marknaden.

Vi brukar även rekommendera att anlita en teknisk arkitekt som genomför en inspektion av fastighetens skick eftersom att i Spanien så är det köparen som har undersökningsplikt och köper bostaden i “Befintligt skick” .

Man brukar oftas ha på sig 1-2 veckor att föra över handpenningen som är 10% av den totala köpesumman och skriva på ett så kallat  “Contrato de Arras” eller “opción de compra” kontrakt där man avtalar om eventuella klausuler och tills när

man som köpare har på sig att betala resterande summa av fastigheten (90%).

Hur går köpprocessen till i Spanien?

 

Tillträdesdagen

Detta har blivit lite av en ceremoni där fastighetsägare, köpare samt mäklare träffas hos notarius publicus för att skriva det så kallade “Escritura de pública de compraventa” (Köpebrevet) Här betalas den resterande delen av köpeskillingen (90%) samt notarieavgift och skatter, Detta betalas direkt till notarien med en certifierad bankcheck.  

Vanligtvis så får du nycklarna och tillgång till din nya bostad om inget annat har avtalats samma dag.

 

Efter Köpet

 

Abonnemang och försäkringar

Det är viktigt att föra över alla typer av abonnemang (El, Vatten,) till den nya fastighetsägarens namn, Vi hjälper hjälper självklart till med detta om så önskas!

 

Uthyrning

Detta är även en tjänst vi erbjuder (obs endast till kunder som har köpt via oss) men man är fri att välja vilket företag man vill. 

Vi erbjuder alltid skräddarsydda lösningar som är anpassade efter dina behov och vi är med under alla dessa stegen för att vägleda dig på bästa sätt till en lyckad bostadsaffär och investering!

Det absolut första steget kan vara att kontakta oss vi mail och berätta lite om dig själv, din situation, vad ändamålet med köpet är, önskemål som bostaden skall uppfylla och vilka favoritområden om man redan känner till orten, så kommer  vi vägleda dig på absolut bästa sätt!

 

 

-Varmt välkommen till oss om du vill prata fastighetsköp i Spanien!-

Share This
Rantahuone S.L

Nerja holidays rentals, properties for sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *